Extinderea productiei de trandafiri

Viitorul productiei de flori taiate conform datelor MADR.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), productia autohtona de flori taiate, a scazut cu peste 30 de milioane de fire in ultimii 5 ani, mai exact de la 78 de milioane de fire in 2007, la numai 47 de milioane in 2011.

Aceasta scadere inregistrata in ultimii ani se datoreaza atat scaderii suprafetelor cultivate cu flori, dar si din cauza crizei financiare.

Importurile de flori sunt intr-o continua crestere, acestea fiind mult mai profitabile decat producerea florilor in Romania. Conform datelor MADR, Romania importa anual cantitati foarte mari din Turcia, Ungaria, Thailanda, dar cu precadere din Olanda- tara cunoscuta ca tara florilor.

Florile sunt importate la preturi de 10-15 centi/fir in functie de sortiment, iar in Romania, de exemplu, un trandafir se poate vinde si cu 10 lei/fir mai ales in zilele de sarbatoare (1 si 8 Martie).

Datoria acestui fapt, rentabilitatea producatorilor romani de flori scade de la an la an, scopul acestora fiind sa-si mentina afacerea pe linia de plutire, fara sa se gandeasca la profituri majore.

Datorita iernii foarte grele din acest an, costurile de productie au crescut simtitor de mult, acestia neavand niciun sprijin financiar din partea statului, iar vinderea florilor la intermediari cu pret pornind de la 0.5 – 1 leu/fir duce rapid la scaderea rentabilitatii acestora.

Pasi importanti pentru dezvoltarea productiei de trandafiri

Nimic toate acestea nu il poate impiedica pe Dl. Nicu Coanda – singurul producator de trandafiri de sera din Oltenia – sa se gandeasca la o extindere a afacerii.

Cu ocazia zilelor de 1 si 8 Martie, cererea de trandafiri a creat la poarta acestuia o adevarata coada a clientilor dornici sa achizitioneze cat mai multe fire de trandafiri autohtoni.

Asa cum declara D-nul Nicu Coanda, cultivarea trandafirilor in aceasta perioada este una dintre cele mai profitabile din an, acesta epuizand tot stocul de vanzare.

Proprietarul serelor din Carcea, D-nul Coanda a inceput afacerea cu 4 ani in urma, acum fiind singurul producator de trandafiri de sera din Oltenia si unul din putinii din tara.

Datorita acestui fapt, marea majoritate a comerciantilor de flori din pietele din Craiova, cat si din judetele limitrofe Doljului, vin la d-nul Nicu sa-si faca aprovizionarea. Avand in vedere ca cererea depaseste cu mult oferta, acesta are planuri sa-si extinda afacerea, construind o alta sera pentru cresterea trandafirilor. Tinand cont de tehnologia aplicata in tarile cu traditie in cultivarea florilor, poti sa-ti reduci considerabil costurile de productie, astfel incat sa poti vinde cu succes in pietele autohtone.

In concluzie se poate si la noi in tara ca productia de flori taiate sa se dezvolte daca avem oameni ca D-nul Coanda.

 

DACA CREDETI IN VIITORUL PRODUCATORILOR DE TRANDAFIRI VA ROG SA-MI LASATI UN COMENTARIU!

7 Responses to Extinderea productiei de trandafiri

 1. Bunea Mihai spune:

  Buna ziua,
  Tocmai am pregatit terenul si astept o zi mai putin ploioasa pentru a planta trandafirii. Este vorba de 100 Rosa Danascena, adusi din Bulgaria cu scopul de a testa adaptabilitatea la zona unde ma aflu.
  Nu am gasit nicaieri la ce distanta intre rinduri si intre plante trebuie sa-i plantez , avind in vedere ca este o cultura tehnica ( pentru recoltarea petalelor ) nu o cultura pentru parcuri sau gradini. In cartea „Cultura arbustilor fructiferi” scrisa de Lenuta Chira se spune 1-1,5 m intre rinduri si 1-1,2 m intre plante, dar acestea se refera la Rosa rugosa si Rosa centifolia in cazul lucrarilor nemecanizate (cazul meu).
  Care este opinia dumneavoastra ?
  Cu multumiri anticipate,
  M. Bunea

  • proiecttrandafiri spune:

   Buna ziua
   Datorita faptului ca Rosa Damascena este un trandafir Rose de Resht, va inflori de doua ori pe an si nu necesita foarte mule ingrijiri, consider ca distanta de 1-1,5m intre randuri si 1-1,2m intre plante este recomandata datorita faptului ca in functie de taieri, aceasta specie de trandafiri poate face o tufa foarte mare. Conform dlui Wagner Stefan, talia lui este de 1-1,2m , dar el poate creste mai mare in functie de cum se fac taierile de primavara. Aveti grija ca Rosa de Resht infloreste si pe lastari din anul curent pentru ca este un trandafir remontant.
   Daca nu stiti cum se fac taierile, va rog sa imi scrieti si va voi oferi cateva detalii in acest sens.
   Cu respect,
   Dorel Rizea

  • Scott spune:

   Sunt interesat sa instveesc intr-o afacere de acest fel, asi dori mai multe detalii, poate vorbim la un telefon, astept raspunsul dumneavoastra pe pagina mea de mail sau tel (0723675084). Multumesc anticipat.

 2. bogdan spune:

  buna as dori sa ma contactati daca puteti pentru ca sunt f interesat sa deschid o afacere cu trandafiri .va multumesc 0755286103

 3. IONEL MARELE spune:

  CONTACTEAZA UN INGINER HORTICOL

 4. lavinia spune:

  Buna ziua.
  De mult imi doresc sa construiesc o sera. Am peste 5.000 m2, insa doresc sa ma asociez cu cineva.
  Daca este careva interesat numarul meu de telefon este 0733 88 08 08 iar adresa de e-mail este lavinia_2202@yahoo.com.
  Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 Afla cele 5 SECRETE ale taierii trandafirilor!
 • Perioada optima de taiere
 • Cum se taie corect!
 • Periodicitatea taierii
 • Cum se incepe taierea propriu-zisa
 • Rezultatul obtinut
Afla secretele taierii trandafirilor, chiar ACUM!