Ingrijirea corecta a trandafirilor
Cum putem ingriji in mod corect trandafirii?
Ghid practic pentru ingrijirea trandafirilor
Particularitati si scurt istoric
In general putem aprecia ca prin trandafiri intelegem acele plante care si-au castigat reputatia ca fiind plante speciale, ce reprezinta pentru omenire un simbol al dragostei si al iubirii, si nu ar trebui sa lipseasca din gradinile noastre, pentru ca frumusetea pe care o emana simpla lor prezenta, si eleganta pe care o detine fascineaza ochiul celui care-l priveste.
Diversele culori in care sunt disponibili – rosu, galben, portocaliu, alb, mov, grena inchis, etc., aduc frumusete oriunde ar fi folositi si in orice tip de decor. Trandafirii au un miros placut puternic cu arome speciale.
Trandafirii prezinta o istorie foarte veche de ani. In intreaga omenire se afla peste 150 de specii ale acestei minunate plante. Trandafirul a fost cultivat acum 5000 de ani in urma, si anume in China.
In perioada romana, trandafirii erau prezenti cu precadere in Orientul Mijlociu. Trandafirii erau folositi sub forma de confeti pentru petreceri, in scopuri medicale si nu in ultimul rand ca o baza de fabricare a parfumului. In Roma, au fost create gradini publice unde trandafirii erau in centrul atentiei. Dupa ce Imperiul Roman a decazut, faima trandafirilor a inceput sa fie mai mare sau mai mica in functie de evolutia pietei si a comertului.
In secolul XVIII Trandafirii au fost adusi in Europa. Au fost create multe,culturi fiind alese doar soiurile rezistente si special de frumoase. Trandafirii semnifica un component de baza al gradinlor de peste tot.
Soiuri de trandafiri:
- trandafiri mici, care au coroana in forma de tufa, la nivelul pamantului
- trandafiri cu trunchi si coroana: au trunchiul inalt de 1,20-1,50 m, si au o coroana formata din 4-6 ramuri.
- trandafiri urcatori (cataratori, cu ghimpi), detin ramuri lungi de 2-4 m;
- trandafirii pletosi (care au coroana plangatoare).
Trandafirii altoiti pot inflori o singura data pe an si pot fi replantati (infloresc in perioada primaverii pana toamna). Sunt soiuri de trandafiri care se cultiva pentru petalele lor parfumate, din care putem prepara dulceata sau sirop. Trandafiri acestia fac parte din speciile Rosa demascena si Rosa centifolia.
Ca sa avem trandafirii infloriti frumos si din abundenta, acestia trebuie saditi in gradini insorite si ferite de curenti si vanturi puternice.
Inmultirea trandafirilor
Inmultirea trandafirilor din soiul celor nobili se realizeaza prin butasi si prin altoire.
Inmultirea prin butasi este foarte usoara, insa nu o putem aplica la toate felurile de trandafiri,deoarece numai cei care au lastarii si ramurile trandafirilor cu lemn moale au proprietatea de a prinde radacini atunci cand sunt plantate in pamant sau nisip.
Butasii se fac in anotimpul calduros vara, aceasta activitate se numeste butasire in verde, sau toamna tarziu – butasire in uscat.
Vara butasii verzi se prelucreaza din lastarii infloriti deja. Acestia trebuie sa aibe o lungime de 10-45 cm; la varf lasam doar 2 frunze, care le taiem sau le ciupim la jumatate. Lastarii ii taiem la baza aproape sub un ochi, iar la varf, cu 1-2 cm deasupra ultimului ochi. Pentrutaierie folosim un briceag bine ascutit.
Daca optam sa i plantam in ghiveci trebuie sa ne asiguram ca are umiditatea necesara, nisipul din ghiveci ilmentinem tot timpul reavam, iar butasulil acoperim cu un borcan de sticla. Zilnic pulverizam butasii in primele zile, cu apa. Ii putem planta in aceleasi conditii chiar si direct in gradina.
Pentru butasirea trandafirului in uscat, butasii sunt portiuni de ramuri anuale, lungi de 15-25 cm, pe care ii confectionam toamna, dupa ce le cad frunzele. Butasii se pastreaza peste iarna in nisip, in pivnita,, si ii plantam primavara, intr-un strat generos cu flori din gradina sau in ghivece cu pamant nisipos.
In urmatoarea toamna, dupa ce ii inradacinam, butasii fi pot plantati in locul care dorim definitiv.
Inmultirea trandafirilor prin altoire
Toate tipurile de trandafiri se pot inmulti prin altoire, pe puieti de maces.
Ordinea altoirii:
- Pentru aceasta operatiune altoire, avem in vedere dezvelirea puietul portaltoi de maces la colet si stergem baza lui cu o carpa. Apoi taiem in forma de „T” sub zona coletului (o taietura transversala de circa 1 cm si o alta taietura longitudinala de circa 2,5 cm). Apoi, cu spatula briceagului se desfac putin marginile taieturii longitudinale, unde vom introduce ochiul.
- Apoi scoatem ochiul de pe lastarul altoi. Lastarul altoi il taiem de la trandafirul pe care dorim sa il inmultim si grosimea trebuie sa fie de 5-8 mm, cu doua, trei frunze, iar floarea din varf sa se fi trecut.Ochii de la subsuoara frunzelor trebuie sa fie bine conturati, insa sa nu fie porniti in crestere.
- Dupa ce recoltam lastarul , indepartam spinii si frunzele (indicat ar fi sa ramana din frunze numai o parte de codita lunga de 1-1,5 cm). In cazul in care altoirea nu o facem imediat, lastarii altoi ii pastram la rece, infasurati in carpe umede sau in muschi.
Ochiul altoi il scoatem de pe lastar impreuna cu o parte de coaja si cu foarte putin lemn, si procedam in felul urmator:
– lastarul altoi il tinem cu mana stanga, si degetul aratator sub lastar, in dreptul ochiului care trebuie scos;
– taietura se face cu baza lamei briceagului la circa 1,5 cm deasupra ochiului si se continua pana la 1,5 cm sub ochi. Ea se face cu o miscare de alunecare ataisului lamei, care se misca concomitent in jos si in sus si de la stanga la dreapta.
– ochiul este prins impreuna cu coaja si o bucata de lemn foarte subtire; daca pojghita de lemn este mult mai groasa, altoiul nu se prinde. Ochiul detasat se ia cu mana de petiol si se baga sub coaja, il impingem cu spatula.
Daca acesta este mai lung decat taietura care are forma de T de pe portaltoi si nu intra de tot sub coaja, partea care ramane se taie pe linia orizontala a T-ului. Dupa ce introducem ochiul apasam cu degetele aratatoare pe marginile taieturii verticale, incepand se jos in sus, pentru inlaturarea golurilor de aer dintre scut si portaltoi.
– in final se executa legatura cu rafie, bumbac sau bucati de material plastic.
Legam in felul urmator : firul de rafie il asezam peste taietura transversala in asa mod ca intr-o parte sa ramana un capat mai scurt, de circa 10-15 cm. Iar cu capatul mai lung din mana dreapta incepem sa infasuram de sus in jos, capatul scurt lasandu-se pe sub legatura.
Cand ajungem in dreptul ochiului, il ocolim putin, apoi continuam sa infasuram pana acoperim toata taietura verticala. La sfarsit, capatul rafiei il trecem de doua, trei ori pe sub ultimul inel al spiralei, strangem bine, sau se facem nod.
Plantarea trandafirilor
Trandafirii ii plantam in lunile de toamna (octombrie – noiembrie) sau in primavara (martie – aprilie).
Inainte sa-i plantam procedam la fasonarea radacinilor, scurtam pe cele lungi si groase la 15-20 cm, iar celelalte subtiri la cativa cm. Se retin numai 2-4 ramuri pe care le scurtam la 4-5 muguri.
Introducem radacinile fasonate intr-o mocirla (un amestec din pamant, balegar si apa).
Groapa pentru plantare trebuie sa fie mare, de 40-50 cm latime si 40-50 cm adancime. In groapa facem un musuroi de pamant pe care aseazam radacinile, incat planta sa fie introdusa pana la colet sau cu 2-3 cm mai adanc.
In aceasta etapa va recomandam sa utilizati, pe cat posibil, doar unelte de gradinarit si accesorii cat mai de calitate, este un avantaj atat pentru planta cat si pentru dumneavoastra. O recomandare utila este de a naviga putin online si a identifica asemenea produse si accessorii, incercati testati produsele Bazaar Gadgets.
Pamantul pe care-l folosim ca sa acoperim radacinile se amesteca cu mranita (circa 2 kg la groapa). In finalul plantarii udam si ridicam un musuroi la baza planei.
In primavara, prima operatiune este dezmusuroirea trandafirilor pitici. In cazul trandafirilor cu trunchi inalt, daca nu au fost protejati peste iarna nu prin ingropare, se indeparteaza materialele cu care au fost protjati..
Taierea reprezinta una din cele mai importante operatiuni pe care le executam primavara devreme. Prin taiere indepartam o parte a ramurilor tufei si le scurtam pe cele ramase. Informatii suplimentare privind modalitatile de taiere sunt disponibile chiar aici.
Orientativ, numarul de ramuri care trebuie sa ramana la o tufa de trandafiri este de 3 pana la 5, in functie de vechimea plantei. Pentru soiurile care cresc foarte viguros se pot lasa 6-7 ramuri. La trandafirii pitici, ramurile de un an retinute trebuie sa se afle cat mai aproape de baza tufei, pentru ca sa se ingroape mai usor la iarna.
Ingrasarea
Pentru ingrasarea unei tufe de trandafiri poate fi folositbalegar bine fermentat (2-3 kg) sau gunoi de pasari (100-200 g). Ingrasamintele le aplicam toamna (cand sapam in jurul tufei), la 2-3 ani o data.
Putem folosi si ingrasaminte chimice:
– toamna: superfosfat (25-30 g/m2) si sare potasica (10-15 g/m2);
– primavara: azotat de amoniu (15-20 g/m2).
In timpul vegetatiei putem folosi ca ingrasamant suplimentar, gunoiul de pasari sub forma de solutie (500 g gunoi de pasari la 1 galeata de 10 l de apa). La o tufa administram circa 5 l din aceasta solutie. Exista si ingrasaminte mixte pentru trandafiri, care pot fi cumparate din magazine de specialitate . Atunci cand folosim astfel de substante trebuie sa respectam instructiunile de pe ambalaj.
Udarea trandafirilor
Se impune atunci cand pamantul este uscat. Daca nu este necesar udatul nu trebuie sa se faca zilnic, ca la alte plante din gradina, pentru a preveni excesul de crestere vegetativa in dauna infloririi.
Lucrarea pamantului
Vara, pamantul trebie prasit des pentru a fi mentinut reavan si fara buruieni. Toamna sau primavara viitoare, pamantul din jurul tufelor il sapam mai adanc, la adancimea corespunzatoare ca sa evitam vatamarea radacinilor.
Va dorim mult succes si nu uitati ca pentru orice ajutor si informatii suplimentare, asteptam cu interes mesajele voastre. O toamna frumoasa tuturor!
[…] referitor la altitudine sau la sol, temperaturile ridicate sau scazute. Daca doriti sa aveti trandafiri pe plantatii comerciale de dimesiuni mai mari cu productii seminificative de flori este recomandat […]
[…] acest sens, dupa cum am mai mentionat si in alte resurse utile, se impune sa avem in vedere si tipul de climat dar si solul respectiv deoarece lucrurile pot fi […]