Ingrijirea trandafirilor Toamna

Ingrijirea trandafirilor toamna .

Toamna este sezonul in care trandafirii intra in repaus vegetativ si se pregatesc pentru hibernare pe timpul iernii. Iarna poate fi dezastruoasa pentru trandafiri, daca  nu sunt protejati corect.

Pentru a trece cu bine de zilele geroase de iarna, trandafirii trebuiesc  protejati  inca din luna noiembrie. Cat de protejati  vor  fi acestia depinde, de cat de rece este in zona ta cat si de rezistenta soiului de trandafiri pe care il ai. Rezistenta trandafirului este capacitatea acestuia de a hiberna in timpul sezonului rece, fara sa moara. Protectia ideala contra inghetului este un strat gros de zapada, aceasta impiedicand scaderea temperaturii pamantului sub nivelul de inghet, cat si blocarea vantului, care poate duce la ruperea ramurilor trandafirului, mai ales daca acestea nu au fost scurtate inainte.Dar, pentru ca stratul de zapade de cele mai multe ori nu este suficient, va trebui sa luam masuri suplimentare de protectie.

Pentru ca inghetul sa nu ne ia prin surprindere, perioada cea mai potrivita aplicarii acestor masuri de protectie este toamna tarziu, mai precis in luna noiembrie.

Cele mai importante 5 sfaturi pentru ingrijirea trandafirilor in timpul toamnei sunt:

Cea mai cunoscuta metoda de protejare a trandafirilor este musuroirea.musuroire  trandafiri Aceasta reprezinta ingroparea partiala a plantei cu pamant bine maruntit pana la cel putin 20 cm daca trandafirii se afla intr-o zona cu temperaturi moderate sau de cel putin 30 cm  daca se afla in zone mai reci  astfel incat mugurii vulnerabili sa fie aparati de inghet. Se vor evita bulgarii de pamant ce formeaza goluri de aer si nu asigura o protectie eficienta in caz de vreme rece.

Se recomanda ca pamantul folosit la musuroire sa se aduca din alta parte a gradinei pentru ca strangerea  pamantului din imediata apropiere a plantei poate duce la expunerea radacinii la inghet.

Primavara, asteptati pana ce pamantul s-a dezghetat de tot, si inlaturati cu grija pamantul din jurul tufelor de trandafiri ca sa nu rupeti noile ramuri.musuroirea trandafirilor

 

Taierea trandafirilor toamna.

Taierea trandafirilor toamna este operatiunea prin care trandafirii se scurteaza pana la 60-70 de cm  deasupra solului, principalul scop fiind minimizarea daunelor cauzate de vant pe timpul iernii.In cazul trandafirilor urcatori se leaga ramurile pentru a le feri sa fie rupte de vant sau zapada.

Fertilizarea

Sub nici o forma nu le mai administrati ingrasaminte trandafirilor cu 8 saptamani inainte de venirea primului inghet.

Dupa efectuarea taierilor de toamna si caderii primei brume trebuie efectuat un tratament fitosanitar cu un produs pe baza de cupru (Champion, Funguran sau Triumf) Acest tratament va combate posibilele boli care pot apare odata cu uscarea si caderea frunzelor.

Fata de masurile prezentate mai sus pentru iesirea din iarna a trandafirilor in conditii optime de vegetatie se iau si urmatoarele masuri preventive:

– punctul de altoire sa fie la nivelul solului;

– fertilizarea trandafirilor sa nu fie facuta dupa luna septembrie, astfel incat plantele sa aiba timp sa se pregateasca de hibernare;

– trandafirilor sa le fie aplicate toate tratamentele fitosanitare pe timpul verii;

– sa nu se aplice toamna taierile scurte

Sa nu uitam ca un trandafir viguros  va trece mai usor peste incercarile iernii decat unul slab.

 

 

2 Responses to Ingrijirea trandafirilor Toamna

  1. Ca si in cazul altor plante si flori, toamna, ca de altfel fiecare anotimp, prezinta anumite particularitati, trebuie sa tinem cont de o multitudine de factori climatici si sezonieri, va multumesc pentru sfaturi si recomandari.

  2. Va multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat telefonic, pentru informatiile din site si pentru e-book, Sarbatori Fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 Afla cele 5 SECRETE ale taierii trandafirilor!
  • Perioada optima de taiere
  • Cum se taie corect!
  • Periodicitatea taierii
  • Cum se incepe taierea propriu-zisa
  • Rezultatul obtinut
Afla secretele taierii trandafirilor, chiar ACUM!