MACESUL – Trandafirul Sanatatii!

 

Macesul (trandafirul salbatic sau rug, cacadar, ruja) este cunoscut inca din vechime ca o planta medicinala. Creste in regiunile de campie sau de deal, formand tufe acoperite de flori roz. Toamna se impodobeste cu fructe de culoare rosie.

Macesul (Rosa Canina) este o specie care creste in Europa, Nord-Vestul Africii si Vestul Asiei.

Macesul este un arbust cu o inaltime care variaza intre 1m si 5m.

 

Tulpina este acoperita de tepi mici, sub forma de carlig.

Frunzele sunt penate cu 5-7 frunzulite.

Florile sunt de un roz pal, dar exista si macesi cu flori albe sau roz inchis. Florile au un diametru de 4-6 cm si au 5 petale.

Fructul se numeste maces, are o forma elipsoida si are o culoare portocaliu inchis, pana la rosie.

Fructele sale – Fructus Cynosbati – sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C si a cantitatilor mai mici din vitaminele A, B1, B2, P, K, acid nicotinic (vitamina antipelagroasa).

Pe langa vitamine, macesele mai contin zaharuri, acid citric si malic, pectine, tanini etc.

In terapeutica se folosesc ca tonic vitaminizant, avand proprietatea de a intari organismul. La persoanele bolnave sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin. Datorita vitaminei P, preparatele de macese mentin permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui.

De asemenea, macesele sunt recomandate in afectiunile ficatului deoarece au proprietatea de a mari secretia biliara, precum si in afectiunile renale deoarece ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina in intervalul de 24 de ore.

Aceasta insusire este atribuita in special semintelor. Neproducand nici o iritatie, este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura mai indelungata.

Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb zece minute intr-o jumatate litru de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca in momentul cand apa incepe a clocoti. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile.

Particularitati ale culturii:

Macesul este o specie putin pretentioasa in ceea ce priveste solul, vegetand inclusiv pe solurile sarace, pietroase, erodate sau chiar pe pante mari.

Este o specie care nu suportă umbrirea și de aceea se instalează numai în rărituri de păduri de foioase sau pe marginea acestora, locuri poienite, pe coaste cu expoziție însorită, în pășuni și finețe, pe marginea drumurilor și a căilor ferate.

Se caracterizeaza printr-o rezistenta deosebita la temperaturi scazute, la geruri de la -25°  pana la -30° nefiind afectate decît ramurile de un an. Totodata, are cerințe reduse și față de umiditate. Umiditatea atmosferică crescută influențează negativ asupra conținutului în vitamina C.

Timpul optim de însămînțare este toamna, în preajma căderii înghețului. Pentru un hectar sînt necesare 25-30 kg de semințe și se obțin 400.000-550.000 puieți de măceș. Plantele răsar primăvara devreme și sînt lăsate pînă în toamnă fără a fi rărite sau replantate.

Trebuie avut însă grijă ca din momentul plantării tufei și pînă la primul îngheț să ramînă suficient timp noilor plante să se înrădăcineze. În felul acesta noile plante de măceși iernează bine și primăvara încep să vegeteze timpuriu, asigurînd prinderea integrală a culturii.

Stimati cititori,

Pentru informatii detaliate privind aplicabilitatea macesului in tratarea diferitelor afectiuni ale organismului uman, retete si sfaturi utile, pregatirea produsului in vederea prelucrarii si multe alte aspecte,

Asteptam un mesaj din partea dumneavoastra  putandu-va oferii un e-book despre plantarea,cultivarea si

ingrijirea trandafirilor.

Pe curand!

3 Responses to MACESUL – Trandafirul Sanatatii!

 1. Dan spune:

  Care soi se pretează mai bine pentru o plantație pentru a obține fructe din care se poate prelucra dulceața?

 2. Dan B spune:

  Buna ziua,
  Sunt intersat de inmultirea , plantarea si intretinerea culturii de maces.Va rog mai multe detalii .
  Cu respect,
  dan b
  0744100000

 3. mike spune:

  Salut!
  caut de ceva timp pe net si nu gasesc …cit produce un hectar de macese incepind cu anul 4?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 Afla cele 5 SECRETE ale taierii trandafirilor!
 • Perioada optima de taiere
 • Cum se taie corect!
 • Periodicitatea taierii
 • Cum se incepe taierea propriu-zisa
 • Rezultatul obtinut
Afla secretele taierii trandafirilor, chiar ACUM!