Sfaturi pentru grădinărit
Sfaturi practice pentru gradinarit
Articolul de astazi are in vedere prezentarea unor sfaturi pentru gradinarit, consideram noi utile atat pentru cei incepatori cat si in cazul celor experimentati. Grădinăritul este pentru unii dintre noi un hobby si poate fi in acelasi timp cel mai sănătos mod de a face mișcare.
Sunt zvonuri despre cei care muncesc intr-o grădina de zarzavaturi sau o gradina de flori ca își lungesc viața cu cativa ani. Aceasta munca precum gradinăritul este tonica, este relaxanta, si antreneaza multe grupe de mușchi și ne aduce si mari satisfacții, poate fi facuta din placere sau poate fi o muncă realizata pentru a ne câștiga traiul.
Sfaturi utile pentru grădinărit
-
Folositi unelte si accesorii potrivite
Investește în scule și unelte pentru gradinarit astfel incat sa poti lucra cu usurinta si cu mai mult spor grădina. Aceasta recomandare are in vedere si utilizarea acelor accesorii care sunt practice in activitatile ocazionale dar si in cele regulate, zilnice, in propria gradina sau, de ce nu, chiar in propria casa sau atelier.
Asemenea unelte si accesorii le puteti utiliza si in cazul unor activitati manuale, handmade, desfasurate ca un hobby personal, cum ar fi constructia casutelor de pasari, altfel cunoscute online sub denumirea de Vogelhäuser mit Mosaik.
Acestea dau mult mai mult randament pentru munca care este necesara pentru gradinarit. Achizitoneaza tot timpul instrumentele necesare și de calitate.
De cele mai multe ori sunt mult mai scumpe insa acestea au o durata de functionare mult mai mare, in comparatie cu cele mai bune la pret.
-
Organizeaza-ti uneltele in acelasi loc
Aloca un spatiu pentru a depozita sculele. Acest loc trebuie să nu fie umed, sa fie ferit de rozătoare și dacă se poate sa fie bine ventilat pentru a putea evita mucegaiurile. Recomandarea noastra și unul din cele mai bune sfaturi pentru aceasta indeletnicire, grădinăritul, este să le asezi in acelasi loc pe toate, pentru a fi mereu la îndemâna ta.
În alt caz, vei irosi timp pentru a verifica ce unealtă îți este de folos pentru un anumit tip de lucru.
- Pomii și arbuștii trebuie tunsi de cel puțin două ori intr-un an
Prima tundere este pentru a se forma și stimula înflorirea și aceasta se intampla înainte ca mugurii să se desfaca, a doua tundere este pentru întreținera lor, atunci când este necesar.
Tunderea ramurilor o vom face mereu oblic, iar acesta este unul din cele mai utile sfaturi pentru grădinărit! Pentru aceasta etapa va recomanda sa utilizati accesorii si unelte specifice, va puteti inspira din oferta celor de la Garden Supplies Online sau a celor de la www.bazaargadgets.com
- Plantele le udam numai dimineața
În timpul zilei, soarele și apa împreună duc la riscul apariției manei care usuca frunzele și uzeaza in mod rapid plantele. Udate in timpul diminetii acestea vor asimila apa, în cursul zilei, sub efectul luminii soarelui, plantele vor crește.
Și seara udarea poate provoca boli, astfel încât trebuie sa evitam. Mai multe sfaturi poti fi regasite chiar aici. Plantele le putem uda seara doar în zilele in care cerul este acoperit și este vânt.
- Buruienile -cum sa avem control asupra lor
Este primordial și este unul din cele mai importante sfaturi pentru grădinărit. Buruienile inrautatesc pământul și iau aerul plantelor. Utilizeaza ierbicide sau soluții naturale, dar sa le folositi cu masura pentru ca în exces acestea dauneaza. Cea mai benefica metoda este ruperea in mod repetat a buruienilor, mai cu seama într-o grădină mică.
Nu le permite dăunătorilor să se înmulțească
Esti tentat sa treci cu vederea prezența dăunătorilor care pot afecta plantele cu unele boli. Deci de fiecare data, ori de câte ori intampini unele probleme trebuie intervenit imediat.
Ai grija cu îngrășămintele -nu exagera!
Chiar daca sunt naturale, sau chimice nu exagera cu utilizarea îngrășămintelor. Ingrasamintele pot dăuna plantelor și tot la fel pot afecta calitatea solului.
Cantitatile de îngrășământ trebuie respectate cu strictete maxima.
Grădina trebuie pazita de animalele de companie
Câinii și pisicile au o afinitate pentru gradini,vor incerca sa patrunda in gradina ta. Poți sa tii animalele departe pulverizând o soluție tare, concentrata de ardei iute, in zona unde nu doresti sa patrunda câinele sau pisica vecinlor tai sau chiar a ta.
Pazeste-ti ochii și lasa departe animalele macar o zi după ce folosesti soluția. Soluța arata ca un ceai concentrat de ardei iute (in jur de 5-6 ardei iuți tocati la un litru de apă).
Protejeaza solul. Calitatea solului este foarte importanta pentru calitatea si frumusetea grădinii noastre. Deci, trebuie să acordam o atentie sporita solului. Nu face săpături foarte adânci, nu ara excesiv, chimicale in exces și incerca să nu plantezi mai muți ani la rând aceleași fel de plante in același loc deoarece vei scadea proprietatile benefice ale pământului.
Respecata calendarul. Ceea ce lucram în grădină trebuie facut dupa anumite reguli pe care trebuie sa le respectam, iar daca respectam calendarul grădinarului tinem seama de unul dintre cele mai bune sfaturi pentru grădinărit. Planificarea te mentine organizat și in acelasi timp faci toate lucrarile necesare la timpul potrivit.
Dacă vei tine seama de calendar pentru grădinărit, o sa ai mari sanse pentru a evita dăunătorii și o sa ai o grădină frumoasa de care te poti bucura tu si familia ta.
Din categoria plantelor care pot fi ingrijite usor fac parte :aloe vere, muscata, cactus, bambus, crinul,bujorii, menta. Salvia de gradina, ceapa decorativa, varza decorativa si in general toate plantele aromatice cum ar fi: busuiocul, rozmarinul si cimbrul, care sunt plante decorative dar si utile reprezinta alegeri inspirate pentru o gradina ta mai ales daca nu ai prea mult timp!
Mult succes si nu uitati ca asteptam mesajele voastre pentru orice suport!
Lasă un răspuns