Tratarea trandafirilor impotriva bolilor si daunatorilor
SFATURI PENTRU TRATAREA TRANDAFIRILOR IMPOTRIVA BOLILOR SI DAUNATORILOR
Trandafirii sunt atacati de boli (provocate de ciuperci, bacterii, virusi) si daunatori ( insecte).
Principalele boli ale trandafirilor sunt – fainarea, patarea neagra si rugina.
Fainarea apare mai ales pe vreme secetoasa , pe cand bolile trandafirilor cum sunt : patarea neagra si rugina, apar pe vreme ploioasa si mai racoroasa.
Pentru combaterea celor mai intalnite boli ale trandafirilor se pot folosi:
-TILT (propiconazol ), SAPROL (triforin ), NIMROD ( bupirimat ) pentru fainare.
-PLANTVAX ( oxicarboxima ) pentru rugina.
– DITHANE (mancozeb ), TOPSIN pentru patarea neagra.
-FASTAC, DECIS, KARATE pentru afide.
-MOSPILAN, CONFIDOR pentru tripsi.
-TORQUE, OMITE, DEMITAN sau NISSORUN pentru acarieni.
-ACTARA, CALYPSO, MOSPILAN pentru ceilalti daunatori ( insect )
Este bine ca in cazul bolilor sa nu asteptam aparitia simptomelor, ci sa aplicam tratamente preventive, iar in cazul daunatorilor putem astepta aparitia primelor insecte, dupa care aplicam tratamentele care se impun.
Se recomanda ca tratamentele preventive pentru indepartarea bolii ( fainarea, patarea neagra, rugina) sa se inceapa in jurul datei de 1 Mai (in nordul tarii ) si in jurul date de 20 Aprilie (in sudul tarii).
Aceste stropiri se vor repeta la 10-12 zile, de 3-4 ori/an. Daca veti tine seama de aceste recomandari veti avea mai putine probleme in timpul anului.
In urma ultimelor cercetari intreprinse la Universitatea BERKELEY CALIFORNIA s-a descoperit ca, in cazul bolilor fungice la trandafiri, sporii lor ierneaza doar pe frunzele verzi, nu pe sol sau pe frunzele uscate. Numai frunzele verzi au spori vii, iar acestia mor la un interval de aproximativ o zi dupa ce frunza cade si se usuca.
Deci, mare atentie, pentru ca primavara trebuie indepartate manual frunzele verzi ramase peste iarna pentru ca acestea sunt o sursa de propagare a bolilor fungice.
Daca veti citi intr-o carte de specialitate mai veche veti intalni ca, combaterea daunatorilor (paduchele testos, numit AULACASPIS ROSAE, acarieni, afidele etc. ) se poate face cu OLEOECALUX sau OLEOCARBETOX dar aceste doua produse au fost interzise in anul 2008 de catre Uniunea Europeana pentru ca au fost considerate niste pesticide foarte periculoase pentru mediu.
Combaterea bolilor se poate face si prin folosirea produselor naturale. Acest tratament se foloseste mai ales pentru suprafete mai mici, in gradini familiare, precum si pentru plantatiile cu trandafiri de dulceata.
Un tratament natural indicat pentru combaterea afidelor este o infuzie de tutun care se pulverizeaza pe frunzele trandafirilor.
Compozitie – se lasa 3-4 zile tutunul dintr-un pachet de tigari in doi litri de apa. Aceasta infuzie pulverizata apoi, fara nici un alt adaos, pe frunzele de trandafiri are un rezultat garantat pentru combaterea afidelor.
In continuare va voi invata un alt truc pentru combaterea fainarii. Deoarece fainarea este un indicator al schimbarilor de temperatura si umiditate, care apar mult prea repede ca un trandafir sa le faca fata, udati cu cel putin 10 litri de apa tufa de trandafir.
Daca cunoasteti din experienta voastra si alte tratamente sau trucuri pentru combaterea bolilor trandafirilor va astept cu comentarii sau intrebari pe acest subiect.
Spor la gradinarit!
Lasă un răspuns