Plantarea Trandafirilor

Trandafirii sunt probabil cea mai intalnita si iubita floare din gradina casei. Oricare ar fi preferintele tale privind forma sau culoarea, sigur este o varietate de trandafir care sa ti se potriveasca. Trandafirii sunt relativ usor de crescut (cultivat) si exista un soi care sa se potriveasca climei tale practic oriunde (poate nu si la Polul Nord).

Trandafirii se pot planta cu radacina, din tulpina sau chiar din samanta. Din moment ce sunt atatea variante si sunt in general destul de ieftine, ne vom orienta atentia asupra celor prinsi din radacina. Avanatajul acestora consta in faptul ca pornesti cu o planta sanatoasa care va produce flori mai repede decat trandafirii plantati din samanta sau din tulpina.

TIPURI DE TRANDAFIRI

Sunt atat de multe soiuri de trandafiri, practic sute, incat ar fi inutil sa le insiram pe toate aici. De aceea, ne vom ocupa doar de cativa, care sunt printre cei mai populari trandafiri de gradina.

TEA: Galben deschis, roz sau alb sunt trandafiri care infloresc de mai multe ori si au spini putini. Prefera clima mai calda.

TEAHYBRID: flori cu tulpina lunga, este trandafirul cel mai indicat pentru taiat (buchete).

FLORIBUNDA: trandafir arbust cu ciorchini de flori care infloresc continuu. Stufosi, plini si foarte rezistenti.

GRANDIFLORA: inalt, viguros foarte asemanatori cu TeaHybrid exceptand dimensiunea lor.

MINIATURI: versiuni mai mici ale diferitelor soiuri de trandafiri, inaltimea lor este cuprinsa intre 15cm si 60cm.

CATARATORI: un grup mixt de trandafiri cu crengi lungi care pot sa se catere pe garduri, stalpi, pereti etc.

Plantarea trandafirilor cu radacina

In general, trandafirii ar trebui plantati cam la 60cm distanta, in functie de tipul de trandafir pe care il plantezi. Planteaza primavara, imediat ce se poate lucra pamantul.

Inainte de plantat, pune radacina trandafirului intr-o galeata cu apa, pentru 8-12 ore, pentru a rehidrata radacinile. Dupa inmuiere, taiati radacinile afectate sau bolnave.

Incercati sa mentineti 3-5 crengi pe planta si fiecare creanga ar trebui scurtata la 3-5 muguri pe creanga. Orice creanga mai subtire decat un creion ar trebui indepartata.

Gropile de plantare ar trebui sapate sufiecient de adanci si de late pentru ca radacinile plantei sa intre mai usor. Pune planta in groapa si aranjeaza radacinile.

In zonele mai reci, unde inghetul apare deseori, planteaza planta cu nodul de altoire la nivelul solului. Umple groapa cam 2/3 cu pamant si adauga apa. Dupa ce apa s-a scurs, adauga apa si pamant din nou si repeta procedura pana se ajunge la nivelul solului initial. Planta se va scufunda un pic dupa plantare, ceea ce va pozitiona nodul de altoire la 1-5cm sub nivelul solului.

In zonele cu clima calda (fara inghet) pune planta cu nodul de altoire peste nivelul solului la 1-5cm, astfel incat atunci cand planta se va aranja nodul de altoire va fi cam la 1cm peste nivelul solului sau chiar la nivelul solului.

Pune pungi de hartie maro peste crengi pentru primele 2-3 saptamani pentru a transpira crengile. Asta ajuta foarte mult la cresterea trandafirilor. Nu uita sa indepartezi pungile dupa transpiratie.

Ingrijirea trandafirilor

Primavara

1. Taie trandafirii odata ce incep sa dea semne ca incep sa creasca.

2. Indeparteaza orice ramura care are semne clare de afectare. Apoi taie-le pe toate si lasa 4-5 crengi sanatoase, care sa fie un pic mai groase decat un creion (ideal ar fi sa ai astfel de ramuri).

3. Scurteaza tufa de trandafiri pana la 1/3 sau 1/2, in functie de cat de inalt vrei sa fie. Fa aceste taieturi chiar deasupra unui nod exterior.

4. Fertilizeaza trandafiri in mod regulat pe perioada sezonului de crestere. Trandafirii au nevoie de multe substante hranitoare pentru o crestere buna si pentru inflorire.

5. Trandafirii au nevoie sa fie udati de 2-3 ori pe saptamana, din ploaie sau din udare.

Vara

1.. Imprastie 1-5cm de ingrasamint organic, cum ar fi aschii de lemn, ace de pin, iarba taiata sau alte materiale biodegradabile.

2. Uscaturi. Taie orice floare trecuta pentru a-l incuraja sa infloreasca mai mult.

3. Stropitul. Daca trandafirul se imbolnaveste sau il ataca insectele, vei rezolva problema stropindu-l.

Toamna si Iarna

1. Opreste fertilizarea cel putin cu 1 luna inainte de data primului inghet. (data anuala a inghetului in regiunea ta).

2. Protejeaza, dupa nevoie, toamna tarziu, dupa primul inghet putenic. In regiunile in care temperaturile nu scad sub -20 C, nu e nevoie de protectie, in plus, pentru iarna. In regiunile mai reci, musuioreste trandafirul pentru a proteja radacinile de gerul sever.

7 Responses to Plantarea Trandafirilor

  1. proiecttrandafiri spune:

    minunat

  2. TUGUI OTILIA spune:

    Multumesc pentru ajutor.

  3. lungu paul spune:

    la cit timp dupa plantare la butasi incoltesc frunzele

  4. […] este un medicament natural extrem de preţios. Pentru combaterea racelilor sau gripelor, trandafirii se folosesc sub formă de ulei, tinctură, macerati, pomezi, oţet, băi şi […]

  5. Un articol ce explica un procedeu in detaliu este din ce in ce mai greu de vazut. Felicitari!
    Poate data viitoare mai multe fotografii cu rol explicativ.

  6. Buna ziua, avem nevoie de asemenea articloe, detaliate si cu sfaturi practice, pasi reali de urmat, multumesc si spor in activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 



Afla cele 5 SECRETE ale taierii trandafirilor!
  • Perioada optima de taiere
  • Cum se taie corect!
  • Periodicitatea taierii
  • Cum se incepe taierea propriu-zisa
  • Rezultatul obtinut
Afla secretele taierii trandafirilor, chiar ACUM!