Pregatirea gradinii pentru primavara
Pregatire gradina pentru primavara
Sfaturi si recomandari practice pentru gradina ta in primavara
Fie ca discutam despre ingrijirea trandafirilor primavara sau de lucrarile curente absolut necesare in ceea ce priveste pregatirea gradinii pentru primavara, suntem nevoiti sa alocam timp si resurse multiple pentru a ne bucura tot anul de frumusetea si de confortul oferit de propria gradina.
Pregatirea gradinii de primavara
Lucrari de primavara recomandate si utile
Iata , vine primavara, cel mai asteptat anotimp pentru multi dintre noi, iar lucrul in gradina trebuie sa-l incepem cat mai curand posibil.
- Organizarea gradini in primavara
- Pregatirea sculelor si a uneltelor de gradinarit
- Plan efectiv privind activitatile de gradinarit
Recomandam o lista cu etapele prioritare si ne propunem sa le descriem in ordinea in care trebuie facute.
Aceasta perioada de inceput de primavara este tocmai buna pentru a aranja si a ordona uneltele si sculele, pentru a repara, daca avem ceva ce trebuie reparat, sau sa ascutim cutite si clesti si sa verificam furtunul pentru gradina, robinetii daca este cazul si stocul de sfoara pentru ce trebuie sa legam.
Fiind pasionati de trandafiri si de tot ce este legat de acestia, primul impuls a fost sa realizam acest material cu predilectie catre trandafiri si aspectele esentiale in ceea ce priveste pregatirea gradinii pentru primavara.
Cand ne gandim la lucrarile de primavara, la gradinarit in mod special, este cert ca trebuie sa avem un plan cu ce anume dorim sa plantam, si automat o lista cu ce seminte de flori, legume timpurii sau gazon cumparam.
Ar fi bine sa ai in vedere pe lista si un piersic, un cires sau vreo doi meri. Este benefic sa ai cativa pomi fructiferi daca ai o zona de pamant pe langa casa ta si trebuie sa profiti de acest lucru pentru a avea pomi fructiferi. De curand am mai descoperit o resursa online de unde ne putem inspira sau chiar achizitiona mai multe accesorii si chiar gadgets online extrem de utile la viitoarele activitati din gradina.
Gandeste-te la o alta lista si alt plan care trebuie facut pentru ce plante doresti sa ai in casa: poate alt pamant, ingrasaminte, alte ghivece. Trebuie sa verifici fiecare planta dupa ce nevoi are.
Cand vine primavara trebuie prevazut in planurile tale in afara de gradina si balconul sau balcoanele, podul casei sau beciul. Si prin aceste locuri este necesara putina ordine, si de asemenea o verificare a necesitatilor.
Pregatirea gradinii de primavara implica o serie de etape – ingrijirile dar si lucrul efectiv primavara in gradina din casa ta incep de obicei cu administrarea de ingrasaminte strict necesare. Alegeti pe cele mai generoase in azot pentru plantele care au frunzele frumoase, bogate.
Ingrasamintele care sunt bogate in fosfor si potasiu sunt de ajutor plantelor pentru a avea radacini puternice si sa a inflori din abundenta.
In gradina mare de afara, totul este ceva mai complicat. In prima faza curatam gradina de uscaturi de frunze moarte sau alte resturi sau diverse gunoaie. Este momentul perfect pentru toate lucrurile acestea deoarece zapada s-a topit, si nu prea mai sunt sanse sa vina o alta zapada, iar gradina curatata este mai usor de ai reda stralucirea si a readuce totul la viata.
Fa reparatii la garduri daca este necesar si ai in vedere starea in care se afla gardul viu daca ai asa ceva. Acesta trebuie verificat si ingrijit cu atentie, tuns sau poate indesit cu noi arbusti, daca este cazul. O noua recomadare, consideram noi foarte utila, pentru unelte dar si accesorii pentru casa si gradina este disponibila accesand www.homespotsupplies.com
- Afanarea solului: continuam in gradina cu lucrari pentru afanarea solului si daca este cazul nivelarea acestuia.
- Fertilizarea solului: vom fertiliza pamantul cu un strat modest de gunoi de grajd, muschi de turba si compost.
Aceasta treaba se realizeaza in doua trei etape, iar pe prima etapa o faci la inceputul lui martie, iar urmatoarele aproximativ din doua in doua saptaamani. Daca in acest timp se intampla sa si ploua, este mai mult decat perfect!
Verifica plantele care sunt tot timpul verzi daca trebuie tunse, curatate si rarite atunci cand este cazul. Aceasta operatiune este ideala pentru luna martie. Tot in luna martie trebuie sa plantati bulbi pentru acele plantele perene cu bulb si trebuie aranjat si gazonul.
Lucrarile in gradina implica si refacerea acestuia de la fertilizare pana la amenajarea spatiilor goale in anotimpul de primavara.
Tot in aceasta perioada, in gradina, in luna martie ne concentram si pe ingrijirea pomilor cu ramuri uscate si afectate din diverse cauze, rupte. Sapam la radacina acestora, si adaugam balegar sau compost si apoi acoperim cu pamant sapat.
Si neaparat, in zilele mai calde, pomii ii stropim cu solutii impotriva bolilor si daunatorilor. Plantam noi pomi fructiferi, adaugam arbusti gardului viu si curatam, daca este necesar iedera. In acest sens dorim sa salutam cu bucurie o initiativa extraordinar de frumoasa venita din partea colaboratorilor nostri de la Casete Directie Zimertech care, la sediul central din Bucuresti, au inceput deja lucrarile de amenajare a gradinii si, mai mult decat ata, au decis sa incerce sa planteze cateva soiuri noi de gard viu. Dupa cum am discutat cu acestia, natura face parte din viata noastra, sa ne bucuram de aceasta!
Pregatirea gradinii pentru primavara continua cu lucrarile in gradina noastra pentru luna aprilie, punem pe lista rasadirea semintelor pentru plantele care infloresc vara sau toamna si avem pe lista si lucrarile pentru trandafiri cum ar fi: ingrasaminte, taieri, plantarea butasilor.
In aprilie este perioada de plantare pentru o serie de plante legumicole si furajere. Si daca vrem sa ne bucuram de o recolta bogata, calendarul de insamantare si rasadire trebuie respectat indeaproape.
Asa cum bine stim primavara uneori este capricioasa si ne mai ia prin surprindere cu valori uneori foarte reci si bruste de frig, sau uneori chiar ninsoare!
Pamantul rece poate actiona cu germinarea, poate afecta cumva samanta si aceasta sa putrezeasca, sau rasadurile ingheta iar cresterea lor poate avea intarzieri si chiar pot fi compromise.
Ce vom face ca sa nu ne trezim intr-o astfel de situatie delicata:
- Mentine pamantul umed – daca acesta este prea uscat in aceasta perioada, uda-l o data sau de doua ori pe saptamanal.
- Acopera solul proaspat insamantat si plantele cu o folie de plastic sau cu o folie microporoasa care are proprietati antiinghet – daca temperaturile variaza, asa e cel mai bine. Depinde de caz, poti pune folia direct pe pamant sau asezata pe tunele joase din metal sau plastic.
- Acopera pamantul cu folii de mulcire – asa ajutam incalzirea pamantului. La culturile timpurii, se pot folosi folii transparente.
Cu speranta ca aceste recomandari iti vor fi utile, va dorim un timp cat mai benefic, ca sa putem culege roadele muncii bine meritate. O primavara frumoasa!
[…] udarea poate provoca boli, astfel încât trebuie sa evitam. Mai multe sfaturi poti fi regasite chiar aici. Plantele le putem uda seara doar în zilele in care cerul este acoperit și este […]