Sfaturi pentru ingrijirea trandafirilor
Ingrijirea corecta a trandafirilor
Sfaturi ingrijire trandafiri
Indiferent ca discutam despre soiurile mai rezistente fata de anumiti daunatori sau de cele mai firave, prin sfaturi pentru ingrijirea trandafirilor intelegem un complex de actiuni si de resurse care trebuie alocate pentru prevenirea in primul rand a acestor boli si doar in caz de stricta necesitate de combatare totala a acestora.
In acest sens, dupa cum am mai mentionat si in alte resurse utile, se impune sa avem in vedere si tipul de climat dar si solul respectiv deoarece lucrurile pot fi analizate si intreprinse foarte variat, de la zona la zona, de la tara la tara.
Un lucru este clar, in fiecare anotimp avem nevoie de a verifica starea acestora, in diferite momente si conditii meteorologice.
Eventuale boli și tratamente pentru dăunătorii acestora
In continuare vom evidentia cateva exemple cu afecțiunile specifice acestora.
Factorii care provoaca imbolnavirea trandafirilor sunt: ciupercile, virusurile și bacteriile, iar ca sa-i putem proteja începem cu recunoașterea acestor agenți patogeni. Va prezentam cateva boli, cele mai frecvente ale trandafirilor, si factorii care le cauzează:
Boli influentate de ciuperci
Pete negre – sunt provocate de ciuperca Diplocarpon rosae și reprezinta una dintre cele mai frecvente boli ale trandafirilor, iar dacă nu este intervenit la timp poate afecta defolierea in totalitate a florilor. Simptomele se manifestă prin apariția petelor negre, distribuite circular și marginile neregulate, in partea superioară a frunzelor.
Rugina trandafirilor – Este provocata de Phragmidium disciforum, această boală are manifestari in general primavara cu apariția unor pete galbene, in partea superioară a frunzelor și a unor lagăre de culoare portocalie.
Petele pot sa apara atât pe frunze, cât și pe ramurii noi sau pe muguri.
Făinarea – produsa de ciuperca Sphaerotheca pannosa var. Rosae, făinarea se produce prin apariția unor pete neuniforme ca mărime și formă pe frunze, ramuri noi și boboci.
Ramurile noi sunt atacate si acoperite de o pâslă groasă, albicioasă.
Putregaiul cenușiu – Produs de ciuperca Botrytis, putregaiul cenușiu deterioreaza frunzele, mugurii și florile. Când planta este atacată, organele ei sufera modificari și apare mucegaiul.
Mana trandafirilor – provocata de ciuperca Peronospora sparsa, se identifica prin apariția unor pete difuze de culoare rosie in partea superioară a frunzelor. In multiple resurse online, precum si in traduceri autorizate de specialitate, veti regasi o serie de asemanari si disocieri in raport cu alte plante.
Petele se maresc și devin galbene iar în partea de jos a frunzei apare un puf albicios. Mana favorizeaza uscarea frunzelor și reducere capacitatea plantei de a forma flori.
Boli posibile de la virusuri sau bacterii
Mozaicul trandafirilor – Este produs de virusul Cherry necrotic și se caracterizeaza prin apariția petelor și inelelor de culoare galbena pe suprafață frunzelor. Plantele afectate au boboci nedezvoltati și florile decolorate.
Cancerul bacterian – Produs de Agrobacterium radiobacter pv. Tumefacias, se impune prin dezvoltarea la rădăcini a unor tumori care, daca le lasam netratate, lemnifica radacina.
Dăunătorii trandafirului
Cei mai intalniti dăunători ai trandafirilor sunt:
- Afidele – Care se cunosc și sub numele de păduchii verzi al trandafirului, compromit planta iar aceasta numai infloreste și poate fi o cauza pentru favorizarea unor boli care isi fac un mediu de viață agreat de ciuperci, virusuri și bacterii.
- Tripsii – favorizeaza apariția unor pete galbene sau castanii pe frunzele plantei, iar planta nu va mai putea înflori. Atacul tripsilor duce la vulnerabilizarea plantei propice bolilor mai grave.
- Viespea neagră a trandafirilor – termina frunzele și împiedică dezvoltarea armonioasa a acestora.
- Acarienii – acei păianjeni mici care mananca părți din plantă. Dupa atacul acestora, frunzele au o culoare albicioasă, in final devine maronie.
- Omizi – Mai multe feluri de omizi (omidă vaporoasă, omidă de iarnă, omidă cu coadă galbenă, omidă cu spate galben) pot ataca trandafirii, si pot provoca pagube importante, pana la împiedicarea înfloririi.
- Nematozi – Sunt viermi rotunzi care distrug întreaga planta si pot provoca daune ireversibile trandafirilor.
- Cărăbușul de mai – distrug trandafirii, și alte plante. Acestia apar în număr mare si impeica dezvoltarea normala a plantelor.
- Gândacul păros – ataca părți din plantă, mancand bucăți din aceasta. Atacul lui poate sa distruga planta complet.
- Gărgărița coletului – Este o insectă neagră, aceasta nu are aripi și se observa ușor pe suprafață plantei. Ataca planta și îi incetinste dezvoltarea.
- Gărgăriță bobocilor – Se hrănește cu frunzele trandafirului.
- Molia rozaceelor – Este un dăunător care afecteaza livezile, însă este atras și de trandafiri, care se hraneste cu frunze lui.
Alte pericole în măsură să afecteze trandafirii
Nu numai atacul ciupercilor, bacteriilor și insectelor pot afecta trandafirii, acestia mai pot fi afectați și de alte pericole, dintre care amintim:
- Ploi acide – Pe suprafața frunzelor apar porțiuni afectate și chiar se formează găuri.
- Grindină – Bucățile de gheață distrug în mare măsură planta, care se regenerează foarte greu în urmă acestui fenomen.
- Buruieni – Buruienile deterioreaza resursele solului, in asa fel incat trandafirul nu mai detine elemente nutritive necesare pentru a se dezvolta corespunzător. Si, dacă buruienile nu sunt curatate la timp, sufocă trandafirii, umbresc planta și împiedică fotosinteza.
- Îngheț – Depinde de momentul în care apar temperaturile care favorizeaza înghețul, acestea pot distruge plantele. Înghețul din anotimul primăvară este cel mai dăunător.
Tratamente utilizate pentru boli și dăunători
Pentru a pastra trandafirii, este important să folosim metode de prevenire sau de tratare a acestor factori care pot afecta dezvoltarea lor.
Fungicide cu care pot fi tratati trandafirii de boli
În general, cele mai folosite tratamente pentru prevenirea și tratarea bolilor sunt produse care au in componenta lor următoarele substanțe:
Produse cuprice – hidroxid de cupru, sulfat de cupru – împotriva manei trandafirilor
- Tebuconazol– împotriva ruginii trandafirilor
- Difenoconazol– împotriva frunzelor patate in negru, ruginii trandafirilor
- Penconazol– împotriva petelor negre a frunzelor, ruginii trandafirilor
- Tiofanat metil– împotriva pătării negre a frunzelor
- Boscalid– împotriva pătării negre a frunzelor
- Benalaxyl– împotriva manei trandafirilor
- Mancozeb– împotriva mânei trandafirului
- Cyflufenamid
Insecticide pentru dăunătorii trandafirului
Pentru a combate dar și in scop curativ, putem utiliza produse ce conțin una dintre aceste substanțe active:
- Substanțe active din clasa neonicotinoide – împotriva afidelor
- Substanțe active din clasa piretroidelor – împotriva afidelor
- Esfenvalerat – contra omizilor și larvelor diverselor insecte
- Cipermetrin – contra omizilor și larvelor diverselor insecte
- Lambda cihalotrin – contra omizilor și larvelor diverselor insecte
- Abamectin – contra acarienilor
Erbicide pentru trandafiri
Pentru a avea trandafirii protejati de buruieni, putem folosi erbicide care conțin:
- Glifosat
- Acid glifosat
- Fluazifop-p-butil
- Quizalofop-p-tefuril
Toate aceste substanțe, atât insecticidele, cât și fungicidele și erbicidele, trebuie folosite cu mare atentie și obligatoriu trebuie sa citim etichetele fiecărui produs în parte. Totodata, se recomanda utilizarea unor produse des intalnite in gradinarit, precum cele furnizate de HomeSpotSupplies.com dar si a acelor accesorii profesionale precum cele regasite in mediul online, exemple in acest sens fiind www.bazaargadgets.com
Cum prevenim îmbolnăvirea trandafirilor
Cele mai simple metode pentru a preintampina îmbolnăvirea trandafirilor este să le asiguram de la bun început condiții prielnice dezvoltării. Acest lucru presupune cel putin abordarea urmatoarelor directii:
- Alegerea spațiului de plantare potrivit – se face in funcție de specie, fiecare tip de trandafir și fiecare plantă, are nevoie de anumite condiții de luminozitate, temperatură, umiditate.
Ne asiguram ca fiecarei specii pe care o plantam îi oferim condițiile de care are nevoie pentru a putea face față atacurilor. Când alegi spațiul pentru plantare trebuie sa ai în vedere și sa asiguri un drenaj bun al solului.
- Cum ingrijim corect trandafirii – reprezinta un aspect important atât pentru protejarea de dăunători a trandafirilor, cât și pentru alte plante.
Dacă udam planta în exces sau, dimpotrivă, nu o udam suficient, dacă nu o protejam de frig sau de caldură in exces, devine sensibilă la atacul inamicilor de tot felul.
Totodată, dacă nu observam boala într-un stadiu incipient, întreaga plantă este compromisă.
Va dorim mult succes si, ca de fiecare data, va suntem alaturi cu raspunsuri prompte la mesajele si intrebarile dumneavoastra.
Buna ziua! Multumesc mult pentru informatiile furnizate, mai ales pentru acele masuri de combatare a daunatorilor. O primvara frumoasa si asteptam si mai multe sfaturi. Toate cele bune!