Trandafiri de dulceata

Trandafiri de dulceata – Ingrijire – Soiuri

Rosa Damascena – Trandafiri pentru dulceata

Este cert faptul ca trandafirii sunt declarati cele mai frumoase flori din lume.  Ii gasim sub numeroase varietati. In categoria trandafiri de dulceata larg raspanditi ca soi si cautare regasim trandafirul Rosa Damascena.

Acest merit se datoreaza parfumului sau inconfundabil si a infloririi abundente. Rosa Damascena mai are  denumirea  de Trandafirul de Damasc, Trandafirul de Kazanlak sau Rosa Damascena Trigintipetala.

Principalele tari in care trandafirul Rosa Damascena este cultivat sunt: Bulgaria, Turcia, Iran, Franta, Italia, Maroc, Rusia, India  pentru prepararea  uleiurilor volatile utilizate in industria farmaceutica si a parfumului.

Petalele de Rosa Damascena se  folosesc pentru obtinerea dulcetei, a siropului, apei de trandafiri sau chiar miere cu parfum de trandafiri.

Petalele deshidratate sunt utilizate pentru prepararea ceaiurilor aromate.
Trandafirul Rosa Damascena are o istorie plina de interes: a ajuns in Europa din  Damasc, capitala  Siriei,  au fost aduse de catre cavalerul Robert de Brie cand s-a reintors din cruciada din anii 1254 -1276.

Trandafirii de dulceata – ingrijire si cultivare

Cultivarea acestor trandafiri pentru dulceata poate fi ca un moment de relaxare  dar il putem transforma si intr-o afacere. De la un trandafir putem obtine 1,5 – 2 kg de dulceata.

Trandafirii Rosa Damascena pot fi plantati oriunde in tara noastra si nu sunt foarte pretentiosi referitor la altitudine sau la sol, temperaturile ridicate sau scazute. Daca doriti sa aveti trandafiri pe plantatii comerciale de dimesiuni mai mari cu productii seminificative de flori este recomandat sa aveti grija unde alegeti locul plantatiei, solul si  lumina de  temperaturile pe toata perioada  anului.

Trandafirul de dulceata poate fi cultivat  in zonele de campie dar si pe dealurile inalte. Locul  ales nu trebuie sa fie la umbra copacilor, pentru ca trandafirii au nevoie de soare cel putin in  prima  parte a zilei, de dimineata pana la pranz.
Pentru  a inflori abundent, in momentul inflorii, planta are nevoie de temperaturi in jur de 15 – 30°C.rosa damacena trandafir de dulceata

In Romania Rosa Damascena infloreste in mod continu de la sfarsitul lunii Mai pana la sfarsitul lunii Iunie, atunci cand avem aceste temperaturi optime.

Pentru asta aproape tot teritoriul tarii noastre este recomandat pentru  a cultiva acest trandafir. Rosa Damascena pot fi cultivat si in zonele cu temperaturi ridicate.

Pentru un  randament foarte bun, solul luto-argiloas sau luto-nisipoas cu un pH intre 6 si 8 sunt cele mai indicate.
Pentru orice plantatie de trandafiri de dulceata, pentru o dezvoltare corecta, in primul an dupa ce a fost  plantata, in perioadele foarte calduroase si  cand nu ploua, este indicata irigarea o data pe saptamana. In  al doilea an de la plantare frecventa de irigare poate fi  mai redusa.

Destul de important este si drenajul, sa fie conform pentru ca apa de la  ploaie  in exces sa se scurga din plantatie. Daca apa va sta mai multe zile in acel loc, radacinile plantei vor putrezi.

Pentru a reusi sa obtinem o infloririe abundenta, plantele vor fi fertilizate incepand cu luna Mai cu ingrasaminte complexe. Acestea le gasim in mod normal la orice magazin de specialitate  care comercializeaza ingrasaminte de acest fel. Asemenea produse dar si accesorii utile pentru ingrijirea si plantarea acestora pot fi regasite si in mediul online, o sugestie fiind cei de la Prylar Online.

De asemenea, va recomadam sa alocati timp cat mai mult calatoriilor cel putin la nivel national pentru a descoperi producatori locali dar si comercianti de renume. In acest sens, echipa noastra va recomanda cateva destinatii, noi ne-am bucurat de asemenea deplasari alaturi de cei de la RIDM Tours si echipa www.simeringul.ro

Cea mai utilizata metoda de inmultire a trandafirului Rosa Damascena se face prin butasi de 1 an, pe care ii putem avea  prin butasire sau butasi obtinuti prin altoire.

trandafiri de dulceata

Locul unde  alegem sa fie plantatia trebuie curatat de buruieni. Aceasta  se face prin arat mai adanc in timpul verii atunci cand buruienile sunt verzi si se aplica discuiri repetate cand apar  buruieni noi.

Toamna, inainte de a face  plantarea, vom face canalele de drenare pentru apa de ploie in exces si se vor sapa gropi in jur de 50x50x50 cm la un interval de 1,5 metri intre randuri si 1,5 m intre plante pe randul respectiv. Distanta aceasta  este benefica pentru o crestere optima a plantelor.

Plantarea o vom face toamna in luna Noiembrie sau primavara, cand solul este dezghetat. Cel mai recomandat este sa fie facute toamna.

Plantatia se va  intretine curatata de buruieni. In primul an dupa ce au fost plantati este recomandat  ca sa fie prasiti de 3 – 4 ori in  tot timpul verii.  Putem face asta  cu o motosapa sau motocultor. Primavara, dupa  procedura de taiere si curatare a trandafirilor, este  recomandat sapatul in preajma lor.

Plantele au nevoie de o perioada de repaos vegetativ inainte de a  inflori. In regiunea  cu un climat temperat cum este in tara noastra, aceasta  corespunde  in mod natural pentru ca avem temperaturi scazute in timpul iernii, cand planta  pierde frunzele si se afla in repaos vegetativ.

Cand vine primavara trandafirii  trebuie curatati si taiati. Taierea este o etapa foarte pretentioasa pentru trandafirul de dulceata.trandafir de dulceata

Scopul acestor interventii de curatare si taiere:

  • Control complet asupra dezvoltarii plantei
  • Indepartarea din planta a tulpinilor afectate
  • Eliminarea tulpinilor prea batrane
  • Curatarea mugurilor terminali pentru a stopa cresterea in inaltime a plantelor si pentru  a le ajuta sa se dezvolte pe orizontala, sa fie mai deasa si astfel sa contina mai multe ramuri cu flori.

Recoltarea florilor se poate  face la primele ore ale diminetii, atunci cand florile se deschid.

In perioadele de varf pentru inflorire culesul florilor  se poate face pana dupa masa pentru ca toate florile  sa fie culese. Culesul il facem in saci de panza iar petalele le vom transfera cat mai repede posibil in cosuri de rachita sau lazi aerisite.

Dupa ce le recoltam, florile trebuie sa le prelucram cat mai repede putem pentru a se preveni fermentarea acestora. Florile tinute incorect  mai mult de 12 ore isi pierd jumatate din proprietatile lor.

Va dorim mult succes si nu uitati, ca de fiecare data, pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati. O vara frumoasa tuturor!

Spor la gradinarit!

Tags: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 Afla cele 5 SECRETE ale taierii trandafirilor!
  • Perioada optima de taiere
  • Cum se taie corect!
  • Periodicitatea taierii
  • Cum se incepe taierea propriu-zisa
  • Rezultatul obtinut
Afla secretele taierii trandafirilor, chiar ACUM!